Tot el que volies saber sobre els drets humans i no sabies on demanar-ho… ara tens els Seminaris del LIDIB per xerrar-ho!

La setmana que ve comencen els Seminaris LIDIB sobre els drets humans, un cicle de xerrades impartides per professors i professores de la Facultat de Dret que són membres del LIDIB i que participen en un projecte d’innovació de la UIB: Incentivació i potenciació de l’aprenentatge dels drets i llibertats fonamentals i la seva protecció jurídica en els alumnes de la Facultat de Dret.

L’objectiu d’aquests seminaris és doble: per una part, dinamitzar la Facultat amb activitats fora de l’aula per a alumnes i professors que pensen que ser universitari no només és anar a classe o anar superant exàmens; per altra banda, oferir una formació complementària dirigida a aquells alumnes que volen debatre i plantejar-se situacions i preguntes per a les quals el Dret de vegades és la solució i altres vegades el problema. Malgrat el seu tractament puntual en dues assignatures troncals i una optativa, els estudiants no sempre arriben a assimilar el significat i la importància dels drets humans, ni adquireixen els coneixements i competències necessàries de cara al seu exercici professional.

Es plantegen els seminaris a partir de preguntes que no haurien de deixar indiferent un alumne de Dret: salvar persones de morir ofegades pot ser un delicte? com es protegeixen els drets lingüístics? com afecta el canvi climàtic als drets humans? quins drets tenen els detinguts?

Aquests seminaris s’ofereixen als alumnes del Grau de dret de GAID, de qualsevol dels quatre cursos. S’impartiran 12 seminaris de novembre a maig, de 10 a 11.30h. en principi cada quinze dies. En període d’exàmens no hi haurà seminaris. Són gratuïts i s’entregarà un certificat d’assistència si s’ha participat en el 80% del cicle de seminaris.

A més dels professors de la UIB, es comptarà amb Luis López Guerra, catedràtic de dret constitucional de la Universidad Carlos III i ex magistrat del Tribunal Constitucional i del Tribunal Europeu de Drets Humans; i amb José Ricardo de Prada, magistrat de l’Audiència Nacional, que és també jutge internacional del Mecanisme Residual per a Tribunals internacionals especial (MICT) i ha estat magistrat en la Sala d’apel·lacions de crims de guerra de Bòsnia.