
Les professores Margalida Capellà i Valentina Milano dirigeixen un projecte d’internacionalització de la Facultat de dret consistent en l’organització d’unes pràctiques perquè alumnes del Grau de Dret i GADE coneguin el sistema universal de drets humans com a assistents d’un membre del Comitè de Drets Humans, el sr. Carlos Gómez. Aquest projecte es desenvolupa entre el curs 2022-2023 i 2023-2024 amb el suport del Servei de Relacions Internacionals de la UIB.
El 17 de setembre de 2020 el magistrat espanyol Carlos Gómez Martínez va ser elegit membre del Comitè de Drets Humans (CCPR), per al període 2021-2024, a la 38a reunió dels Estats Parts celebrada a Nova York.
És el primer espanyol que és membre d’aquest Comitè i, a més, resideix a Mallorca i és president del Tribunal Superior de Justícia de les Illes Balears. Ha estat professor associat de dret civil de la Facultat de Dret i des de 2012 és tutor professional dels alumnes que fan les pràctiques externes a l’entitat “Fundació Montision Solidària” amb el programa Clínica jurídica de la Facultat de Dret. A nivell internacional, ha col·laborat en diferents missions del Consell d’Europa de reconstrucció de l’Estat de Dret a diversos països d’Europa, i ha participat com a expert en projectes “Twinning” de la Unió Europea sobre formació de jutges a Bulgària, Croàcia i Sèrbia.

És habitual que els membres de comitès dels òrgans de tractats de drets humans de Nacions Unides (Comitè de drets humans, Comitè de drets dels infants, Comitè de drets de persones amb discapacitats…) i també els relators o experts d’aquesta Organització que també són professors universitaris comptin amb estudiants en pràctiques que els assisteixen. Segons la disponibilitat de l’alumne o de l’ajut que proporcioni la universitat, o també la distància entre Ginebra i el lloc de residència dels estudiants, aquests estudiants assisteixen a les sessions que es celebren en aquesta ciutat i donen visibilitat internacional a la seva universitat.

Les pràctiques consisteixen en la participació d’alumnes -prèviament seleccionats- en la preparació dels diàlegs constructius amb els Estats parts del Pacte internacional de drets civils i polítics, que controla l’esmentat Comitè, que han estat assignats al Membre del Comitè esmentat. Aquest treball consisteix en la recerca d’informació sobre el país i sobre temes específics sobre el compliment dels drets humans en aquest país.
Durant les pràctiques, l’estudiant coneix el sistema universal de protecció dels drets humans i les tasques que fa aquest òrgan del Pacte internacional de drets civils i polítics: rebre denúncies individuals o interestatals i rebre i valorar els informes periòdics dels Estats parts. Dins d’aquests treballs en torn al diàleg constructiu, els alumnes participen presencialment com a assistents del Sr. Gómez durant una sessió del Comitè a Ginebra, gràcies al finançament del Servei de Relacions Internacionals de la Universitat de les Illes Balears, i al seguiment de les sessions via online durant el curs en què realitzen les pràctiques en aquest projecte.
Els alumnes interessats en formar-se sobre el sistema universal de drets humans tenen també la possibilitat de realitzar pràctiques no remunerades de 4 a 6 mesos a la seu de l’ONU a Ginebra en l’Alt Comissionat de Drets Humans (de moment, suport econòmic institucional). Per a més informació, cal contactar amb la professora Valentina Milano.
Procediment
Es seleccionaran dos alumnes cada curs per assistir el Sr. Gómez com a membre del Comitè de Drets Humans en la preparació dels diàlegs constructius amb els Estats parts del Pacte internacional de drets civils i polítics, que controla l’esmentat Comitè, que li siguin assignats. Aquesta assistència consistirà en la recerca d’informació sobre el país i sobre temes específics sobre el compliment dels drets humans en aquest país. Durant les pràctiques, els estudiants coneixeran el sistema universal de protecció dels drets humans i les tasques que fa aquest òrgan d’un tractat de drets humans: rebre denúncies individuals o interestatals i rebre i valorar els informes periòdics dels Estats parts. Només participaran en els treballs en torn al diàleg constructiu i es possibilitarà, amb aquest ajut d’internacionalització que es sol·licita, que assisteixin a una o més de les sessions públiques corresponents als diàlegs constructius amb els Estats sobre els informes periòdics presentats.
Durant aquestes pràctiques i especialment amb l’assistència dels estudiants a les sessions del Comitè a Ginebra, es permetrà donar visibilitat a la UIB perquè es farà difusió permanent de les pràctiques externes a les pàgines www.clinicajuridica.uib.cat i www.lidib.uib.cat
A més, durant les pràctiques es realitzaran seminaris per part del LIDIB sobre el funcionament dels comitès de l’ONU i es convidarà a professors i experts que completaran la formació d’aquests estudiants i d’altres que puguin estar interessats en aquestes pràctiques o bé en sol·licitar la realització de les pràctiques a Nacions Unides.
Calendari i pressupost de l’activitat
Les sessions del Comitè són els mesos de març, juliol i octubre. Les pràctiques duren de setembre a maig i s’eligeix el període de sessions més convenient perquè hi assisteixin els alumnes.
Aquest projecte va ser presentat per les professores Milano i Capellà al juliol de 2022. El Servei de Relacions Internacionals va concedir a la Facultat de Dret un pressupost per a activitats d’internacionalització del qual es destina la quantitat de 3.600,00 € per a l’acció Participació d’alumnes a sessions del Comitè de Drets Humans de les Nacions Unides durant dos cursos (2022-2024).
Selecció d’alumnes

Durant el curs 2022-2023 van ser seleccionades les alumnes Maria Tugores i Coloma Sastre, que participaren com a assistents del Sr. Gómez durant la sessió del Comitè que es va celebrar a Ginebra del 3 al 7 de juliol de 2023.
Durant el curs 2023-2024 realitzaran les pràctiques en aquest projecte els alumnes Marcos Lorite i Elva Peláez.